
Brudd i forhandlingene tirsdag 18. mars
14. mars startet forhandlingene mellom LO og NHO. Tirsdag 18. mars er det brudd i forhandlingene, og LO har varslet plassoppsigelse for 180 overenskomster, herunder Fellesoverenskomsten for byggfag.
Fredag 28. mars vil LO gi endelig varsel om hvilke arbeidstakere og bedrifter som vil bli direkte rammet ved en eventuell streik. En eventuell streik vil kunne ramme våre medlemsbedrifter med tariffavtaler tilknyttet NHO-medlemskapet, og bedrifter med direkteavtaler.
LO og NHO møtes til mekling hos Riksmekleren 31. mars med forhandlingsfrist midnatt 1. april. Hvis man ikke kommer til enighet her, blir det streik fra mandag 2. april.
Betinget permittering - bedrifter som har arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik
Bedriften må vurdere om en eventuell streik kan medføre at prosjekter helt eller delvis vil stoppe opp, og om det da kan bli behov for å permittere ansatte som ikke er omfattet av streik.
For å kunne permittere arbeidstakere som ikke kan sysselsettes på rasjonell måte dersom det blir streik, må bedriften gjennomføre drøftingsmøte med tillitsvalgte og gi varsel om betinget permittering til de ansatte. Varslingsfristen er 14 dager.Vi viser til utsendelse 14. mars, vedrørende varsel om betinget permittering grunnet mulig streik: Maler for protokoll for drøftingsmøte med tillitsvalgte og varsel om betinget permitteringer finner du under.
For alle medlemsbedrifter som ikke har fått varsel om plassoppsigelse eller som ikke er tariffbundet:
En bedrift som ikke er tariffbundet eller har fått varsel om plassoppsigelse, vil ikke ha ansatte som kan tas ut i streik. Likevel kan den bli indirekte berørt, for eksempel hvis prosjekter stopper opp på grunn av streik hos underentreprenører, eller hvis bedriften selv er underentreprenør og hovedentreprenøren blir rammet.
Dersom det blir aktuelt å permittere i slike tilfeller, gjelder ikke varslingsfristen på 14 dager.
Hovedavtalen § 7-3 nr. 4 bestemmer at varslingsfristen på 14 dager «gjelder ikke når konflikt i annen bedrift … fører til at arbeidstakere ikke kan sysselsettes på rasjonell måte. Bedriften plikter dog å gi varsel om mulig.»
Det er på denne bakgrunn naturlig at bedriften sender et betinget permitteringsvarsel først når omfanget på streiken er kjent, og man vet om eventuelle samarbeidspartnere kan bli rammet av streik.
Dersom det blir kjent at eventuelle samarbeidspartnere kan bli rammet av streik, og streiken vil føre til at arbeidstakere ikke kan sysselsettes på rasjonell måte, bør bedriften varsle betinget permittering.
I et slikt tilfelle skal bedriften først konferere med tillitsvalgte, eller ansattrepresentanter, før betinget permitteringsvarsel gis til de ansatte. Det skal føres opp protokoll fra et slikt møte
Protokoll fra drøftingsmøte – betinget permitteringsvarsel
Mal for betinget permitteringsvarsel
Ved eventuelle spørsmål, kontakt:
- Camilla Stenumgård, advokat: Telefon: 90 54 91 18
- Aurora Lysne, advokatfullmektig: Telefon: 91 15 94 17
- Eirik Gåskjønli, advokat: Telefon: 97 04 21 17
- Frank Ivar Andersen, leder næringspolitikk og arbeidsliv: Telefon: 91 89 38 00
Bygghåndverk Norge følger med!
Bygghåndverk Norge følger utviklingen, sender ut informasjon underveis og gir veiledning under oppgjørets gang, i samarbeid med Norske Murermestres Landsforening, Malermestrenes Landsforbund og Byggmesterforbundet.
Det er også opprettet en egen side på Arbeidsgiver'n for Lønnsoppgjøret 2025.